top of page
Zoeken

Deel je energie


Wie de energie van zijn zonnepanelen niet direct allemaal zelf gebruikt, kan die vanaf 1 juli 2022 verkopen of zelfs gratis wegschenken aan vrienden, kennissen of zichzelf. Tot nog toe kon je je overschot aan zonne-energie enkel tegen een lager tarief verkopen aan energieleveranciers.


Wie zonnepanelen heeft, genereert soms te veel stroom. Bijvoorbeeld wanneer de zon fel schijnt, er niemand thuis is en enkel de koelkast energie nodig heeft. Die energie wordt nu weer in het net ‘geïnjecteerd’, in ruil voor een – vrij lage – terugleveringsvergoeding van je energieleverancier. Maar sinds vandaag is er een alternatief voor dat overschot aan zonne-energie. Je kan je overschotten verkopen of gratis weggeven.

Digitale meter is noodzakelijk.


Hoe gaat dat praktisch in zijn werk?

“Vrij eenvoudig”, zegt Bjorn Verdoodt van Fluvius, de Vlaamse netbeheerder van elektriciteit en gas. “De eigenaar van zonnepanelen zoekt zelf iemand aan wie hij zijn overtollige energie kwijt wil. Dat kan je buur, of een familielid zijn. Maar je kan ook de stroom aan jezelf schenken, als je bijvoorbeeld een buitenverblijf hebt. Op ons platform laten die twee partijen dan weten dat ze een afspraak hebben en dat het overschot van A naar B moet gaan. Voorwaarde is wel dat A en B allebei een digitale meter hebben. Nog belangrijk: beide partijen moeten bij dezelfde energieleverancier zitten, al vervalt die voorwaarde vanaf 1 januari. Meer moet er niet gebeuren. Wij zorgen ervoor dat de energieleveranciers op de hoogte zijn van de deal en zij kunnen dat verrekenen in de energiefactuur van A en B.”


Worden er veel overschotten geproduceerd?

Bjorn Verdoodt schetst de situatie van een modaal Vlaams gezin: “We zien dat zo’n gezin 28 tot 30 procent van zijn zonne-energie zelf gebruikt. De rest wordt weer in het net geïnjecteerd. Dat betekent dat er een overschot is van twee derde. Dat kan je laten zakken door je energiegebruik beter te timen, bijvoorbeeld door de vaat- en wasmachine te laten draaien wanneer de zon schijnt. Of door een batterij te installeren.”


Tegen welke prijs kan je je overschotten verkopen?

“Dat bepalen beide partijen zelf”, zegt Bjorn Verdoodt. “Je mag je energie gratis weggeven, of je spreekt een prijs per kilowattuur af.”

“De verwachting is dat de aanbieder zijn energie zal willen verkopen boven het terugleveringstarief. Die bedraagt nu ongeveer 20 eurocent per kilowattuur. En dat de koper een bedrag zal bedingen onder dat van de reguliere energieleveranciers, dat is momenteel al meer dan 30 eurocent.” zegt Dirk Van Evercooren van ODE, Organisatie Duurzame Energie.” Je kan deze tarieven nakijken op de site van de Vlaamse Energieregulator, onder andere op het dashboard van de terugleveringscontracten.


Hoe lang loopt het contract tussen de aanbieder van de overschotten en de afnemer?

“Dat bepalen de deelnemers zelf”, zegt Geert Flipts van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

Kan ik daarmee een handel opzetten? Een grote tuin vol zonnepanelen leggen en zo veel overschot creëren en verkopen?

Dat mag eigenlijk niet. Op de site van de VREG staat duidelijk: “De persoon-aan-persoonverkoop mag niet de belangrijkste commerciële of professionele activiteit zijn.”


Waarom doet de overheid dit?

“Het principe is ingegeven door het Europese Green Energy Package”, zegt Geert Flipts. “De Vlaamse overheid staat volop achter dit principe om de energietransitie te versnellen. De afnemers mogen geen louter passieve afnemers meer zijn. Nu kunnen ze zelf een actieve rol in het energielandschap gaan opnemen en worden ze minder afhankelijk van grote internationale commerciële bedrijven en markten. Dat moet ook leiden tot meer hernieuwbare energie en extra instrumenten tegen hoge energieprijzen.”

Bron: HLN 01/07/22

28 weergaven0 opmerkingen
bottom of page