top of page
Zoeken

Een micro-omvormer is in staat om de maximale opbrengst uit een zonnesysteem te halen.Hoe doet een micro-omvormer dat precies?


Een micro-omvormer is een omvormer die direct onder het zonnepaneel geplaatst is. Dit in tegenstelling tot een grote omvormer op een andere locatie, waar de stroom van alle zonnepanelen samenkomt. Hoewel het woord ‘micro’ doet vermoeden dat het een zeer klein apparaatje is, is dat niet het geval. Meestal heeft een micro-omvormer voor zonnepanelen een afmeting van ongeveer 20 centimeter lang en 15 centimeter breed. Daarmee zijn ze natuurlijk wel een stuk kleiner dan de grote omvormers die de meeste mensen kennen. Een micro-omvormer zet de spanning van de zonnepanelen direct om naar 230 Volt, dat in huis gebruikt kan worden. De meeste micro-omvormers zijn voorzien van een zender, waarmee de eigenaar elke omvormer individueel kan uitlezen en de opbrengst in de gaten kan houden.


Wat is het verschil tussen een micro-omvormer en een gewone omvormer?

De meeste nieuwe zonnepanelen installaties worden geïnstalleerd met zonnepanelen die op één centrale omvormer zijn aangesloten. De zonnepanelen worden in een aantal groepen verdeeld en met kabels aan elkaar verbonden. Zo wordt het voltage van ieder zonnepaneel bij elkaar opgeteld en ontstaat een hoge spanning. In deze grote omvormer komen de kabels van een of meerdere groepen zonnepanelen samen en worden daar netjes omgevormd naar 230 Volt, dat direct in de woning gebruikt kan worden of aan het energienet teruggeleverd kan worden. Een micro-inverter is juist ontworpen om zijn werk te doen onder het zonnepaneel zelf.


Bij systemen met meerdere micro-omvormers worden alle afzonderlijke omvormers aangesloten op een kabel, die netjes achter de panelen weggewerkt wordt.


Voordelen van een micro-omvormer

Een groot voordeel van een micro omvormer is dat hij per zonnepaneel gedurende de hele dag de maximale opbrengst realiseert. Een zonnepaneel staat dus niet meer onder invloed van andere zonnepanelen.

Als er bij een installatie met één centrale omvormer schaduw op een zonnepaneel valt, is dat van invloed op de hele string (string=rij aan elkaar verbonden zonnepanelen) .

Een hele rij zonnepanelen die aan elkaar verbonden zijn kan dan niet meer goed werken, terwijl er meestal maar één van meerdere panelen last van de schaduw heeft. Het is dan zonde om de opbrengst van de andere panelen te verliezen. Natuurlijk heeft het zonnepaneel waar schaduw op valt met een micro-omvormer hier nog steeds last van, maar dat is dan niet meer van invloed op het geheel. Als u zonnepanelen naast een dakkapel of schoorsteen plaatst, kan het toepassen van micro-omvormers een goed idee zijn en een hoger rendement opleveren.


Een ander voordeel van het gebruik van micro-inverters is dat u minder beperkt bent in de vorm van het totale systeem. U mag verschillende zonnepanelen gerust op andere plaatsen monteren. Bij een conventionele grote omvormer moeten de zonnepanelen vaak tegen elkaar aan gemonteerd worden om de kabels met elkaar te kunnen verbinden. Bovendien bespaart het u ruimte in huis, omdat u geen grote omvormer hoeft te monteren. Daarnaast maken sommige grote omvormers een zoemend, brommend of tikkend geluid, wat als vervelend kan worden ervaren. Met micro-omvormers heeft u hier helemaal geen last meer van.43 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page