top of page
Zoeken

5 vragen over de premie voor zonnepanelen (De Tijd 4/11/21)

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bevriest de maximale premie voor zonnepanelen met een extra jaar. Wat betekent die premie voor wie zonnepanelen wil installeren?


Zonnepanelen lagen in het eerste halfjaar van 2021 duidelijk niet goed in de markt, vooral door de afschaffing van de terugdraaiende teller. Maar volgens Dirk Van Evercooren, de algemeen directeur van de sectorfederatie van hernieuwbare energie, is er beterschap in zicht. 'Door de recente hoge energieprijzen werden zonnepanelen weer aantrekkelijk voor particulieren. Onze leden krijgen op dit moment opnieuw meer aanvragen dan in het begin van het jaar', luidt het.

De hoge energieprijzen en de klimaattop bieden een momentum om zonne-energie opnieuw aantrekkelijk te maken. Daarom besliste minister van Energie Demir om de premie voor installatie van zonnepanelen volgend jaar niet te laten dalen.

Hoeveel bedraagt de premie?


1. Hoeveel bedraagt de premie?

De periode waarin de premie wordt toegekend, loopt van 2021 tot 2024, waarbij de premie elk jaar daalt. Het bedrag neemt door de beslissing van Demir niet af in 2022, maar wel vanaf 2023. De datum van de indienstneming van de zonnepanelen bepaalt het bedrag en de premievoorwaarden. Met de datum van indienstneming wordt de datum bedoeld waarop de installatie werd gekeurd en niet de datum waarop ze werd geïnstalleerd. Dat betekent dat zonnepanelen die in december 2020 werden geplaatst en pas in januari of februari 2021 werden gekeurd ook in aanmerking komen.


1.500 vlaamse steun Plaatst u dit jaar of volgend jaar een installatie van 6 kilowattpiek in een woning met een bouwaanvraag van voor 2014, dan hebt u recht op 1.500 euro Vlaamse steun.


De premie wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen en dus niet op basis van het vermogen van de omvormer. U moet de bedragen in verhouding zien tot een kostprijs van 5.000 tot 5.500 euro voor een gemiddelde installatie.


Dit jaar en volgend jaar bedraagt de premie 300 euro per geïnstalleerde kilowattpiek (kWp) voor de eerste 4 kWp en 150 euro per kWp voor de schijf tussen 4 en 6 kWp. Voor alles wat boven dat geïnstalleerd vermogen uitkomt, wordt geen premie toegekend. Voor een installatie van 6 kWp of meer krijgt u dus 1.500 euro steun.


In 2023 daalt de premie tot 150 euro per kWp voor installaties tot 4 kWp en bijkomend 75 euro per kWp van 4 tot 6 kWp. Dat levert een maximumbedrag van 750 euro op. In 2024, het laatste jaar dat de premie wordt toegekend, bedraagt die 75 euro per kWp voor installaties tot 4 kWp en bijkomend 37,5 euro per kWp van 4 tot 6 kWp. Dat is nog goed voor maximaal 375 euro.


2. Is een investering in zonnepanelen rendabel?

Door de afschaffing van de terugdraaiende teller lijken zonnepanelen plots het imago te hebben van een onrendabele investering, maar dat klopt niet. Met de investeringspremie van de Vlaamse overheid hebben ze een behoorlijk rendement.


De energieleverancier Engie berekende dat wie nu een doorsnee-installatie van 4 kWp met een kostprijs van 5.500 euro op zijn dak legt, uitkomt op een terugverdien periode van negen jaar en een rendement van 10 procent.


3. Wie kan de premie aanvragen?

De premie kan worden aangevraagd door zowel particulieren als vennootschappen. Maar niet alle woningen en gebouwen komen in aanmerking. Als u een heel recente woning gekocht hebt of aan nieuwbouw denkt, valt u uit de boot. De premie is er alleen voor bestaande woningen met een bouwaanvraag van voor 2014. De premie wordt uitbetaald door de netbeheerder Fluvius.


4. Wanneer moet ik de premie aanvragen?

Ze moet niet worden aangevraagd voordat u met de installatie begint. De aanvraag kan gebeuren nadat de werken zijn uitgevoerd. Dat moet gebeuren binnen drie maanden na de indienstneming van de zonnepanelen. De aanvraag gebeurt online via de website van de netbeheerder Fluvius.


5. Geldt de premie ook voor een uitbreiding van een installatie?

De subsidie kan alleen worden aangevraagd voor nieuwe zonnepaneel installaties met een omvormer vermogen van maximaal 10 kVA. De uitbreiding van een bestaande installatie komt dus niet in aanmerking


sun4power neemt alle beslommeringen weg en installeert sleutel-op-deur

In onze formule "Zonnepanelen sleutel op deur" zijn volgende diensten inbegrepen:

  • Technisch vooronderzoek

  • Keuring

  • Aangifte bij netbeheerder

  • Aanvraag subsidies

  • Nazicht verzekering


17 weergaven0 opmerkingen
bottom of page