top of page
Zoeken

Het gevaar van negatieve prijzen



Steeds vaker negatieve stroomprijzen door zonne-energie



In België werd vorig jaar één vijfde van alle zonnestroom opgewekt op momenten dat de elektriciteit niets opbracht of zelfs geld kostte om op het net te zetten. Experts waarschuwen dat negatieve injectietarieven, waarbij huishoudens moeten betalen om overtollige zonnestroom aan het net te leveren, onvermijdelijk worden.



Wat gebeurt er precies?

Wanneer er meer stroom wordt geproduceerd dan verbruikt, zakken de groothandelsprijzen tijdelijk onder nul. Producenten betalen dan grote gebruikers, zoals bedrijven, om deze overtollige elektriciteit af te nemen. Dit gebeurt vooral op zonnige middagen in lente en zomer, vooral tijdens weekends wanneer gezinnen en bedrijven weinig stroom verbruiken.


Vooral zonnepanelen getroffen

Zonne-energie wordt hierbij het zwaarst getroffen:

  • Zonnepanelen: ruim 20% opgewekt bij negatieve prijzen

  • Windenergie op land: 6,9%

  • Windenergie op zee: 6%

  • Kernenergie: 5,2%

  • Gascentrales: 3%

Door de sterke toename van zonnepanelen ontstaat vaker een overschot aan stroom. Netbeheerder Elia waarschuwde al eerder voor mogelijke overbelasting van het elektriciteitsnet.


Nu al overschot aan zonnestroom in april

Hoewel het nog maar april is, dreigt er nu al regelmatig een overproductie van elektriciteit. De snelle groei van zonnepanelen in België (inmiddels 11,4 GW, een toename van 4 GW in twee jaar tijd) zorgt ervoor dat dit probleem zich steeds vroeger voordoet, zelfs buiten de zomermaanden. Hierdoor waarschuwt Elia energieleveranciers om alert te blijven, vooral tijdens vakantieperiodes wanneer bedrijven en gezinnen minder energie verbruiken.

Tijdens piekmomenten produceren zonnepanelen in België gezamenlijk al snel zo'n 9 GW. Wanneer deze elektriciteit niet snel genoeg afnemers vindt, ontstaat er een risico op stroompannes.


Wat gebeurt er als het misgaat?

Energieleveranciers proberen overtollige stroom te gebruiken of op te slaan via:

  • Batterijparken voor tijdelijke opslag

  • Industriële diepvriesbedrijven die extra energie verbruiken

  • Het vullen van stuwmeren zoals Coo

  • Export van stroom naar buurlanden (vaak tegen negatieve prijzen)

Als deze maatregelen onvoldoende blijken, kan netbeheerder Elia zelf nog ingrijpen door bijvoorbeeld windmolenparken tijdelijk uit te schakelen. Elia benadrukt echter dat het geen maatregelen treft richting particuliere zonnepanelen.


Gevolgen voor producenten én gezinnen

Grote zonneparken schakelen hun productie steeds vaker uit bij negatieve prijzen. Ook gezinnen met zonnepanelen worden geraakt. Op dit moment voelen vooral huishoudens met dynamische energiecontracten deze prijsschommelingen. Dit is enkel te vermijden door het installeren van een batterij met energiemanagement en met curtailing (= het niet injecteren van stroom naar het net als de prijs negatief is). Binnenkort kunnen ook huishoudens met vaste en variabele contracten negatieve injectietarieven ervaren.

Energie-experts waarschuwen dat energieleveranciers steeds vaker onbalansfacturen moeten betalen omdat hun klanten teveel zonnestroom op het net zetten. Om dit tegen te gaan, zouden particulieren op zonnige dagen mogelijk moeten betalen om hun stroom op het net te zetten – iets wat in Nederland al gebeurt.


Wat kunnen gezinnen doen?

Toch is paniek niet nodig. Negatieve injectietarieven hebben slechts beperkt invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen. Wel wordt geadviseerd om het eigen verbruik te verhogen, vooral op momenten dat er veel stroom beschikbaar is:

  • Laat apparaten zoals boilers, wasmachines en vaatwassers overdag draaien.

  • Wie grote stroomverbruikers zoals een elektrische wagen of warmtepomp heeft, kan deze slim laten werken wanneer stroom goedkoop of zelfs gratis is.

  • Overweeg een batterij en een slim energiemanagementsysteem (EMS) zoals Jullix om automatisch je verbruik af te stemmen op stroomprijzen en productie.


Nieuwe realiteit vraagt aanpassing

Ons energiegebruik moet dringend aangepast worden aan deze nieuwe realiteit. Door de groei van hernieuwbare energie is het aanbod veranderd, terwijl ons verbruik nog steeds piekt in de ochtend en avond. Slim energiegebruik met Energy Management Systemen zoals Jullix en grote batterijparken kunnen helpen om het elektriciteitsnet stabiel te houden en uiteindelijk weer gunstigere prijzen te creëren.




 
 
 

Kommentarer


bottom of page