top of page
Zoeken

Is een thuisbatterij rendabel in 2022



Wie informeert naar de plaatsing van zonnepanelen, krijgt meestal het advies om die te combineren met een thuisbatterij. Maar of zo'n extra investering de moeite loont, hangt af van allerlei factoren.


De ongezien hoge energieprijzen doen velen nadenken over zonnepanelen op hun dak of in de tuin. Maar sinds de afschaffing van de terugdraaiende elektriciteitsteller is zo'n investering - doorgaans minstens enkele duizenden euro's - een pak minder interessant geworden.


Zonnepanelen produceren vooral overdag stroom, terwijl u daar op dat moment in principe minder nood aan heeft dan 's avonds. De niet-gebruikte stroom wordt dan in het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Maar met een digitale meter loopt uw meterstand niet langer terug. U komt wel in aanmerking voor een injectievergoeding, maar uw energieleverancier bepaalt zelf of hij die geeft en om welk bedrag het gaat. Hij is daar dus niet toe verplicht.


Op de website Mijnenergie.be vindt u een overzicht van de injectietarieven. Daaruit blijkt dat de vergoedingen die prosumenten krijgen aanzienlijk verschillen. Weet ook dat zowat alle energieleveranciers die enkel ter beschikking stellen van klanten die bij hen ook een contract voor de afname van energie hebben afgesloten. Engie is de enige die het injectietarief openstelt voor niet-klanten, maar die betalen daar dan wel een vaste vergoeding voor.

Stroom verkopen aan uw buurman? Het is vandaag enkel mogelijk om uw zelfgeproduceerde stroom te verkopen aan een commerciële speler zoals een energieleverancier. Vanaf juli 2022 verandert dit: u zal de opgewekte stroom dan kunnen 'doorgeven' aan bijvoorbeeld een buur, vriend of familielid. Dat kan gratis of tegen een zelf bepaalde prijs. De procedure is eenvoudig: de ontvanger moet dit melden aan Fluvius, die dan de praktische regeling op zich neemt en ervoor zorgt dat de leveranciers de nodige gegevens krijgen.

U krijgt mogelijk dus wel een bedrag per kWh voor de stroom die u (in principe overdag) in het net injecteert. Maar die vergoeding is nog altijd een pak lager dan de prijs die u betaalt voor elke kWh die u (vaak 's avonds en 's nachts) van het net afneemt. Volgens de energieleverancier Engie verbruiken gezinnen gemiddeld slechts 30 procent van hun zelf opgewekte elektriciteit. Het is dan ook belangrijk om dat zelfverbruik te maximaliseren, zodat u zo weinig mogelijk elektriciteit dient af te nemen van het net.


Hoe uw zelfverbruik opkrikken?

We adviseren om huishoudtoestellen zoals wasmachines, droogkasten en vaatwassers te laten draaien tussen 12 en 15 uur. Dat is het moment waarop uw zonnepanelen het productiefst zijn. Wanneer u thuis werkt, is dat zeker een haalbare kaart. Moet u toch de deur uit, weet dan dat u heel wat moderne apparaten kunt voorprogrammeren. U doet er ook goed aan uw elektrische boiler te herprogrammeren zodat die overdag water opwarmt. Uw elektrische wagen rechtstreeks opladen met de stroom van uw zonnepanelen is ook een goed idee.


Een bijkomende manier om uw zelfverbruik te maximaliseren is een thuisbatterij. Die wint dan ook sterk aan populariteit. Hierin kunt u uw opgewekte stroom overdag opslaan, om die dan 's avonds of 's nachts te gebruiken. Zo'n batterij uw zelfverbruik opkrikken van 30 naar 50 tot 80 procent. In theorie althans, want uw verbruiksprofiel, de grootte van uw zonnepanelen installatie en de capaciteit van uw batterij spelen een doorslaggevende rol.

Bron: Trends 02/01/2022
177 weergaven0 opmerkingen
bottom of page