top of page
Zoeken

Negatieve prijs elektriciteit ?


Soms duikt de stroomprijs een aantal uur onder nul. Dat wil zeggen dat in theorie stroomverbruik tijdelijk geen geld kostte, maar zelfs geld opleverde. In de praktijk zal je er hoogstwaarschijnlijk echter weinig of niets van merken op je factuur. Hoe zit dat ineen?


Dat de stroomprijs kortstondig negatief werd, is uitzonderlijk maar zeker niet uniek. “Sinds 2019 hebben we jaarlijks steeds meer uren waarbij de stroomprijzen onder nul duiken”, licht energie-expert Dieter Jong toe. “Dat heeft te maken met de opkomst van de hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen en windmolens.”


De combinatie van een stralende zon en een strak waaiende wind zorgt ervoor dat zonnepanelen en windmolens op volle toeren werken. Op zo een piekmoment kan het dan voorvallen dat er meer energie geproduceerd wordt dan dat er vraag naar is. En dat liet zich onmiddellijk voelen aan de elektriciteitsprijzen op de kortetermijnmarkt. De prijzen daalden op een gegeven moment zelfs naar -230 euro per megawattuur. Windparken en andere spelers moesten met andere woorden betalen om hun stroom kwijt te geraken.


Dynamische contracten met JULLIX profiteren

De grote bedrijven die rechtstreeks energie op de groothandelsmarkt kopen konden daarvan profiteren, maar de consument zal daar waarschijnlijk niet heel veel van merken. Tenzij je een dynamisch contract hebt natuurlijk. Bij zo’n contract betaal je als klant een energieprijs zoals die schommelt per uur, afhankelijk van de evoluties op de elektriciteitsmarkt. “Je kan zo rechtstreeks inspelen op de actuele prijzen en zo dus maximaal profiteren van negatieve prijzen”, aldus Jong.


In de praktijk maken evenwel weinig mensen gebruik van zo’n formule. Je moet er voor in het bezit zijn van een digitale meter en bovendien kan je best ook een energy management systeem installeren zoals Jullix. Klik hier om informatie te vragen over dynamische tarieven en Jullix


Mensen met een klassiek vast of variabel energiecontract kunnen niet inspelen op zulke momentopnames. Kortstondige prijsschommelingen hebben daarbij geen rechtstreeks effect op de factuur, de consument betaalt namelijk altijd een bedrag dat vastligt voor minstens een maand en gebaseerd is op een gemiddelde van een bepaalde periode. Hoe korter die periode waarvan het gemiddelde wordt genomen, hoe meer deze gunstige uren zullen doorwegen. Jong: “Mensen met een variabel contract dat de spotmarkt volgt (gebaseerd op de gemiddelde dagprijzen, zullen dus nog wel wat effect zien op het bedrag dat ze uiteindelijk moeten betalen. Maar bij andere formules zal de impact heel klein zijn.”

Bron: Nieuwsblad 17/01/24 + eigen teksten

14 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page