top of page
Zoeken

Optimaliseer je zonne-energie


De zon scheen vorig jaar het vaakst in juli en ook in 2023 toont ze zich opnieuw van haar meest gulle kant. Als eigenaar van zonnepanelen hoop je uiteraard een maximaal rendement uit die zonne-energie te genereren. Maar met welk energiecontract pak je dat het best aan?


Met een terugdraaiende teller

Bij wie over zonnepanelen en een klassieke, analoge meter beschikt, oogt het plaatje eenvoudig. De energie die jouw zonnepanelen opwekken zorgt er rechtstreeks voor dat jouw energiemeter terugdraait. Hoe en wanneer je energie verbruikt en het energiecontract hebben daar geen invloed op.


Digitale meter: zelfverbruik prioriteit

Voor eigenaars van een digitale meter is het verhaal complexer. Je betaalt in dat geval voor alle energie die je van het stroomnet afneemt en ontvangt een vergoeding voor de stroom die je via jouw zonnepanelen op het net injecteert. De stroom die je verbruikt op het moment dat je zonnepanelen die opwekt, is gratis.


Conclusie

Het komt er dus in de eerste plaats op aan van jouw energieverbruik zo goed mogelijk af te stemmen op de momenten dat de zon schijnt. De Stroomvoorspeller van de Vlaamse overheid (https://apps.energiesparen.be/stroomvoorspeller) schat in wanneer de zon de komende uren en de volgende dag het hardst zal schijnen. Je kan jouw toestellen (al dan niet met behulp van startuitstel) net op die tijdstippen in werking laten treden.


Er zijn ook Energy Managers beschikbaar. Dergelijke systemen staan in verbinding met jouw digitale meter en analyseren voortdurend hoeveel stroom je afneemt of terugstuurt naar het net. Op basis van die informatie beslist de applicatie wanneer ze het verbonden apparaat (bijvoorbeeld een vaatwasmachine, droogkast of warmtepomp) activeert. De thuisbatterij helpt – al dan niet in combinatie met een slimme app – daarnaast om zonne-energie op te slaan en die op donkere of bewolkte momenten te verbruiken.


bron: Mijn ernergie

12 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page