top of page
Zoeken

Waarom een batterij interessant is.


In België wordt het gebruik van batterijopslagsystemen steeds aantrekkelijker, niet alleen vanwege de dynamische tarieven en de day-ahead referentieprijs maar ook door de integratie met geavanceerde energiebeheersystemen zoals Jullix en Enphase Energy Management. Deze systemen verhogen de efficiëntie van het gebruik van opgeslagen energie, optimaliseren de energiekosten en dragen bij aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Hieronder volgt een diepgaande analyse van deze factoren, gevolgd door een rekenvoorbeeld.

Dynamische Tarieven

Dynamische tarieven variëren gedurende de dag, wat huishoudens met batterijopslag de kans geeft om elektriciteit op te slaan wanneer de prijzen laag zijn (meestal tijdens daluren) en deze te gebruiken wanneer de prijzen hoog zijn (piekuren). Dit mechanisme kan aanzienlijk besparen op energiekosten.

Day-Ahead Referentieprijs

De day-ahead referentieprijs biedt een vooruitblik op de elektriciteitsprijzen voor de volgende dag. Met deze informatie kunnen gebruikers van batterijopslagsystemen en energiebeheersystemen zoals Jullix en Enphase, hun energieopslag en -verbruik proactief plannen om de kosten te minimaliseren.

Energiebeheersystemen

Systemen zoals Jullix en Enphase Energy Management stellen gebruikers in staat om hun energieopslag en -verbruik te optimaliseren. Deze systemen kunnen realtime gegevens over energieproductie, -opslag en -verbruik analyseren om met artificiële intelligentie algoritmen beslissingen te nemen die de energiekosten verlagen en de energie-efficiëntie verhogen. Bijvoorbeeld, ze kunnen automatisch beslissen om de batterij op te laden tijdens daluren en energie te leveren tijdens piekuren of wanneer de day-ahead prijzen het hoogst zijn.

Onbalans op het Net

Batterijopslag kan helpen bij het verminderen van onbalans op het elektriciteitsnet door overtollige energie op te slaan en deze vrij te geven wanneer er een hoge vraag is, wat de stabiliteit van het net bevordert. Dit is vooral relevant in België, waar de integratie van hernieuwbare energiebronnen toeneemt.

Rekenvoorbeeld

Stel, u hebt een thuisbatterijsysteem van 10 kWh gekoppeld aan een energiebeheersysteem. Uw dagelijkse energieverbruik is 20 kWh. Het tarief tijdens piekuren (16:00-20:00) is €0,30 per kWh en tijdens daluren (00:00-06:00) is het €0,10 per kWh.

Zonder batterij zou uw kosten voor energieverbruik uitkomen op €4,0 tijdens daluren (13 kWh €0,10) en €6 tijdens piekuren (7 kWh €0,30), totaal €10 per dag.

Met een batterijsysteem en energiebeheersysteem, stel dat u besluit om uw batterij volledig op te laden tijdens de daluren tegen lage kosten en deze energie te gebruiken tijdens de piekuren. U zou dan 10 kWh kunnen opslaan voor €1,0 (10 kWh €0,10) en deze gebruiken tijdens piekuren, waardoor u slechts voor 10 kWh tegen het normale tarief moet betalen, wat resulteert in €3 (10 kWh €0,30) tijdens piekuren plus de €1 opgeslagen energie, voor een totaal van €4.

Dit leidt tot een dagelijkse besparing van €6, ofwel €2.190 op jaarbasis, afgezien van de initiële kosten en eventueel onderhoud van het systeem.


De integratie van batterijopslagsystemen met slimme energiebeheersystemen zoals Jullix en EnphaseEnergy Management in België biedt dus een significant potentieel voor energiebesparing, optimalisatie van energieverbruik, en bijdrage aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet.

Heb je al een Enphase installatie? Klik dan hier voor onze batterijpromotie van maart

156 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page