top of page
Zoeken

Installatie >10kva nu makkelijkerNetbeheerder Fluvius heeft beslist om de grens van grootschalige productie-installaties te verhogen van 10 naar 25 kVA. Dit zorgt ervoor dat er voor installaties tot 25 kVA geen netstudie meer moet aangevraagd worden. Opgelet: wanneer een particulier een PV-installatie van meer dan 10 kVA plaatst, moet hij zich wel nog altijd registreren als zelfstandige en naast administratieve verplichtingen onder andere ook belastingen betalen op de inkomsten uit de injectie.


Ter herinnering: het omvormervermogen van de installatie kan een significante impact hebben op de business-case van zonnepanelen. Zo mag er op een enkelfasige netaansluiting maximaal 5 kVA omvormervermogen geplaatst worden en moet er voor installaties met een omvormervermogen van meer dan 30 kVA een externe netontkoppelbeveiliging geplaatst worden.


Netstudie

In het verleden was een netstudie verplicht vanaf 10 kVA en gratis tot 25 kVA. Door deze wijziging van Fluvius moet er voor productie-installaties met een omvormervermogen tot 25 kVA geen netstudie meer aangevraagd worden. Dit is de som van de vermogens van uw PV-installatie.


Daarnaast heeft Fluvius een nieuw portaal gelanceerd voor installaties groter dan 25 kVA. Na goedkeuring van een offerte kunnen eigenaars van dergelijke installaties dit portaal gebruiken om het dossier op te volgen en de voortgang van hun project te bekijken. Dit nieuwe portaal biedt een handige tool voor installateurs en eigenaars van grootschalige installaties om hun projecten efficiënt te beheren en op te volgen.


Voor installaties van 25 tot 56 kVA kan een versnelde netstudie van toepassing zijn. Binnen een korte termijn ontvangt u gratis een antwoord op de vraag of u dit vermogen mag aansluiten of dat een meer gedetailleerde (en betalende) studie noodzakelijk is.


Belastingen

Deze wijziging van Fluvius heeft echter geen impact op de belastingen, wat een federale bevoegdheid is. Wie een PV-installatie met een omvormer-vermogen van meer dan 10 kVA heeft, zal zich dus nog altijd moeten registreren als zelfstandige om zijn geïnjecteerde stroom te kunnen verkopen.

29 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page